Sonja van Avendonk

Teammanager Financiën, Team Financiën/WOZ/Belastingen

“Wij hebben veel kwaliteit in huis én er is ruimte voor ontwikkeling.”

Sonja van Avendonk

Sonja is één van onze Teammanagers. Een nieuwe functie die voor alle negen teams in 2023 is geïntroduceerd. Zo is er meer tijd en aandacht voor medewerkers en hun ontwikkeling. Goed werkgeverschap staat namelijk hoog op onze agenda. Sonja is een prachtig voorbeeld van ambitie, met steun van manager werken aan persoonlijke ontwikkeling, en kansen pakken als ze zich voordoen. Zij startte vier jaar geleden als Adviseur Financiën. In deze functie adviseert zij de beleidsafdelingen bij financiële vraagstukken en voert de Planning & Control Cyclus uit. Ook houden collega’s zich binnen deze afdeling bezig met belastingen. Sonja ontwikkelde zich al snel door op gebied van beleid. En nu, vier jaar later, maakt ze de mooie en logische stap naar Teammanager van het Team Financiën/WOZ/Belastingen!

Vertel eens Sonja, hoe kwam je hier terecht?

“Via mijn vorige werkgever volgde ik de cursus ‘Volg je hart’. Deze cursus zette mij aan het denken over mijn ambities en waar ik nou echt energie van krijg. Toen ik in diezelfde periode via mijn netwerk in contact kwam met de gemeente Waalre, leek het alsof alles samen kwam. Ik ging op gesprek. Het klikte meteen en het paste vakinhoudelijk helemaal. Ik was na één gesprek al aangenomen. In deze baan kon ik mijn dienstverlenende instelling en brede blik verder ontwikkelen. Op 1 april 2018, op mijn verjaardag notabene, ben ik gestart in Waalre. Geen geintje!”

Hoe is de samenwerking met je collega’s?

“De cultuur is in Waalre verrassend open. De basishouding is vertrouwen en ik ervaar veel vrijheid in mijn werk. In het begin waren we nog met maar twee collega’s, dus ik werd meteen in het diepe gegooid. Maar wij bleken een gouden combi: een verschillende ambitie in taken en eenzelfde denkwijze en werktempo. We zijn een actief team en zetten gezamenlijk flink de schouders eronder om het beste voor de inwoners te doen. In de organisatie ervaar ik korte lijnen en initiatieven worden gewaardeerd. De cultuur is gemoedelijk en familiair, we zijn geïnteresseerd in elkaar. Het is wel hard werken. We hebben brede takenpakketten, dus je ‘bent’ van veel dingen. We hebben niet overal specialisten voor. Daarnaast hebben we regelmatig te maken met deadlines en bijbehorende werkpieken.”

Zeg Sonja, waar ben je het meest trots op?

“Ondanks dat we een behoorlijke tijd met zijn tweeën hebben moeten werken, hebben we toch kwalitatief goede producten op kunnen leveren. Onze P&C-producten zijn goed van kwaliteit en duidelijk leesbaar voor de doelgroep. De politieke kant (raad) is tevreden en geeft ons complimenten. Dat is fijn!

Daarnaast ben ik trots op mijn ontwikkeling. Mijn kinderen waren nog jong toen ik vier jaar geleden startte. Ik werkte parttime en had thuis meer verantwoordelijkheden. Nu mijn kinderen ouder zijn, komt er steeds meer ruimte om meer verantwoordelijkheid te nemen in mijn werk. Doordat ik zoveel vertrouwen vanuit mijn manager kreeg, groeide ook mijn zelfvertrouwen. En toen kwam het bericht dat er vacatures teammanagers zouden komen. Ik heb de stap gezet en ben aangenomen!”

Hoe zie jij je toekomst bij de gemeente Waalre?

“Heel rooskleurig. Ik begin net een geheel nieuw avontuur als teammanager, dus voorlopig kan ik hier nog wel vooruit. Eigenlijk was ik altijd al meer geïnteresseerd in mensen dan in cijfers. Mijn grootste verlangen in mijn nieuwe rol is dan ook om dit team verder te helpen in hun ontwikkeling. Ik sta open voor eigen inbreng en wil een bedding creëren waarin mensen initiatieven durven nemen en fouten mogen maken. Ik heb er veel zin in!”