Niels Kessels

Beheerder Civiele Techniek, Team Openbare Ruimte

“Gemeente Waalre betekent korte lijnen, breed en afwisselend, Geen dag is hetzelfde!”

Niels Kessels

Niels studeerde MTS Weg & Waterbouw en werkt als Beheerder Civiele Techniek. Deze functie past precies in zijn straatje, zijn hart ligt namelijk bij civiel én hij is graag van begin tot eind betrokken bij projecten. In zijn team zitten projectleiders, beheerders, adviseurs en administratief/juridisch medewerkers. Samen zijn zij verantwoordelijk voor de aanleg, het beheer en het onderhoud van de openbare ruimte van de gemeente Waalre. Binnen het team is er onderscheid tussen verschillende vakdisciplines zoals verkeer en mobiliteit, wegen, groen, riolering, water, klimaat en overige civieltechnische taken. Niels is dé specialist op het gebied van civiel en houdt zich bezig met het beheer en onderhoud van wegen. Enkele voorbeelden hiervan zijn elementenonderhoud, asfaltonderhoud, zandwegen en gladheid.

Vertel eens Niels, wat gaf voor jou de doorslag om voor Waalre te kiezen?

“Thuis hebben wij bijna vijftig jaar een wegenbouwbedrijf gehad. Ik ben onderaan begonnen en  uiteindelijk doorgegroeid naar uitvoerder. Omdat wij een klein bedrijf waren, had ik een breed takenpakket. Voorbereiding, calculaties, met allerlei stakeholders aan tafel, ik deed het allemaal. Dat beviel mij toen al goed. Ik ben graag veelzijdig bezig met de nadruk op civiel. Dat merkte ik ook weer in mijn twee daaropvolgende banen. Het vernieuwen van een straatbeeld, de diverse materialen die je kunt gebruiken, het bouwen met mensenhanden. Dat zijn elementen van het werk waar ik warm voor loop. In de vacature bij de gemeente Waalre, kwam dat samen. Ik solliciteerde en werd al snel aangenomen. De afstand was even een dingetje. Maar de inhoud en cultuur pasten zo goed, dat ik mij daaroverheen heb gezet. Eigenlijk valt de afstand ook wel mee. En op vrijdag kan ik fijn thuis werken.”

Hoe is de samenwerking met je collega’s?

“We hebben een divers team qua leeftijd en achtergrond. De sfeer is supergoed. We vragen makkelijk advies aan elkaar en voelen ons vrij om vanuit ons eigen vakgebied zelf keuzes maken. Iedereen is heel toegankelijk, professioneel en meedenkend. We kennen elkaar goed en hebben lol tussen het werken door. Dat vind ik belangrijk.

Ook in de rest van de organisatie ervaar ik toegankelijkheid, vrijheid en vertrouwen. Daar hoort natuurlijk wel bij dat je verantwoordelijkheden moet kunnen nemen. Ik voel mij niet beperkt door de politiek-bestuurlijke omgeving. De wegenkwaliteit staat hoog op de agenda bij het bestuur en dat is lekker werken. En ik begrijp hoe de processen lopen. Als een vergunning wat langer duurt, kan ik mij daar goed bij neerleggen. Iedereen denkt mee met elkaar en voelt zich gelijkwaardig aan elkaar. We hebben een gezamenlijk doel voor de samenleving van de gemeente Waalre!

Zeg Niels, waar ben je het meest trots op?

“Een groot deel van mijn tijd is zorgen dat de kwaliteit van de wegen weer omhoog gaat. Om meldingen hierover makkelijk en juist te kunnen verwerken, heb ik het idee ingebracht om een nieuw systeem in te zetten. Binnenkort gaan we hier mee werken. Fijn voor ons en ook voor de burgers. Ik ben trots op mijn bijdrage hierin!

Mocht er een klacht komen, dan vind ik een persoonlijke benadering belangrijk. Vanuit empathie. Mensen vinden het fijn als ze oprecht gehoord worden. Als het nodig is, ga ik naar de inwoners toe om de klacht te bespreken. Dat helpt altijd enorm. Ik krijg er energie van als het lukt om toch begrip te krijgen.”

Hoe zie jij je toekomst bij de gemeente Waalre?

“Ik heb de ambitie om projectleider te worden en ga dit jaar de opleiding CROW Directievoering (HBO) volgen. Intussen zijn er nog volop grote en interessante projecten waarin ik mij kan vastbijten. We hebben ambitieuze plannen als gemeente, dus ik kan voorlopig vooruit.
En dan mag ik ook nog werken in zo’n modern gebouw in een prachtige omgeving… daar word je toch blij van? Op vrijdag heb ik de mogelijkheid om thuis te werken. Dan breng ik eerst mijn kinderen naar school en start ik daarna met mijn werkdag. Dat is heel fijn. De andere dagen ben ik in Waalre en start ik juist heel vroeg. Dit geeft mij een fijne werk-privé balans!”