Nienke de Ridder

Functionaris Gegevensbescherming, Team I&A
Algemeen Projectleider, Team SBO

“Als je echt wilt leren hoe een bestuurlijke organisatie werkt, dan start je bij een kleine gemeente.”

Nienke de Ridder

Nienke is één van onze jongste telgen. Zij komt uit Waalre en heeft Bestuurskunde gestudeerd. Haar  afstudeeropdracht deed ze bij ons, het onderwerp was cybersecurity. Dit is van beide kanten zo goed bevallen, dat wij Nienke niet graag zagen gaan. Gelukkig kwam er een vacature: een mooie combi-functie. Als Algemeen Projectleider gaat ze aan de slag met allerlei projecten vanuit het team SBO. Als Functionaris Gegevensbescherming is ze onderdeel van team Informatisering & Automatisering (I&A). Dit team zorgt er samen voor dat het bestuur en de medewerkers iedere dag zonder problemen digitaal kunnen werken. Zij zorgen daarnaast voor toegankelijkheid en kwaliteit van onze data. Zo kunnen wij als gemeente veilig de juiste informatie inwinnen en uitwisselen die nodig is voor onze dienstverlening. We blijven namelijk verbeteren en sturen op onze doelstellingen. Daar heeft de inwoner weer profijt van!

Vertel eens Nienke, hoe kwam je hier terecht?

“Vanuit mijn master Bestuurskunde in Nijmegen, zocht ik een afstudeerstage. Omdat ik in Waalre ben opgegroeid, leek deze gemeente mij wel wat. Mijn omgeving was kritischer: is zo’n kleine gemeente dan niet saai? En ook tijdens mijn studie werd een beeld gecreëerd dat een gemeente ‘stoffig’ zou zijn. Toch was ik nieuwsgierig en wilde ik het zelf gaan ervaren. Ik heb toen een open sollicitatie gestuurd naar HR. Al snel kreeg ik een berichtje om te komen praten. Dat vond ik wel bijzonder. Er lag een mooie opdracht op het gebied van cybersecurity, en het klikte. Hier ben ik vanuit bestuurskundig oogpunt mee aan de slag gegaan. Aan het einde van mijn afstudeerperiode wilde ik graag blijven. Niet veel later verscheen de vacature voor een Functionaris Gegevensbescherming (FG). Dit leek mij heel erg leuk! Ik kende het team al goed én mocht mijn eigen adviezen gaan realiseren. Tijdens het gesprek bleek dat er ook nog vacatureruimte was voor een Algemeen Projectleider. Beter kon niet!”

Hoe is de samenwerking met je collega’s?

“Ik word aangemoedigd en gesteund om mijn combi-functie goed eigen te maken en om met mijn ideeën te komen. Dit geeft mij vertrouwen. Collega’s gaan hier uit van het goede in elkaar en dat is heel relaxt. Ik kan mezelf zijn, we stappen hier makkelijk op elkaar af en we zijn oprecht en open.

We zijn een heel nieuw team en houden ons bezig met privacy. Het is een wat droog onderwerp, en toch hebben mijn directe collega en ik in korte tijd onze zichtbaarheid en het onderwerp privacy in de organisatie al behoorlijk kunnen vergroten. Dat is belangrijk, want privacy is heel actueel en essentieel voor een gemeente.”

Zeg Nienke, waar ben je het meest trots op?

“Tijdens mijn afstuderen heb ik onderzoek gedaan en adviezen gegeven op het gebied van cybersecurity. Het daadwerkelijk uitvoeren van deze adviezen is de slagroom op mijn taartje. Zoals ik net al zei, is privacy heel belangrijk voor een gemeente. Cyberaanvallen zijn niet meer weg te denken tegenwoordig en bij een gemeente hebben we veel informatie te beschermen. Onze organisatie hier goed tegen beschermen en dit ook echt borgen in de organisatie geeft mij veel voldoening!

Hoe zie jij je toekomst bij de gemeente Waalre?

“Ik kan voorlopig nog heel veel leren bij de gemeente Waalre. In de functie FG ben ik al goed gestart en ik heb inmiddels een training voor projectleider afgerond. Zo kan ik ook gaan starten met mijn tweede functie als projectleider. Ik mag dan eerst met een ervaren medewerker projecten samenwerken en zo toewerken naar steeds meer zelfstandigheid. En ook belangrijk: iedere dag ga ik met veel plezier naar mijn werk. Ik vind het een mooie werkomgeving, fijne mensen en ik ervaar veel vrijheid. Ik ben blij dat ik de stap gezet heb en zelf ben gaan onderzoeken hoe het is om bij een gemeente te werken. Tegen alle vooroordelen in!”